Goigs de Sant Martí
Viladecavalls

Arxiu parroquial de Sant Martí de Sorbet

Bisbat de Terrassa. C/ Església 16, 2 º 3 ª. 08221 Terrassa
    Marta Lloret Blackburn

Es tracta dels goigs en lloança a Sant Martí bisbe i confessor, que es venera a l'església parroquial de Sant Martí de Sorbet. S'han localitzat dos goigs diferents, l'un compost l'any 1854, i l'altre del 1955. Estan emmarcats en un requadre que forma motius enllaçats. A la part superior del primer hi ha el mateix escut i dibuix que es pot veure al portal de l'església, custodiat per dos angelets. A la part central hi ha les estrofes, que relaten els fets més destacats de la vida del sant. Pel que fa al segon goig, la lletra i la música la va composar Mn. Emili Riera, que havia estat rector de Rellinars. A la part central hi ha una imatge amb la figura de Sant Martí sobre un cavall amb un paó a la mà. Entre la imatge s'hi intercala el text, també relacionat amb la vida del sant. Acaben els goigs demanant al sant la salut espiritual i física dels feligresos de Sant Martí. A la part inferior hi ha la partitura amb la música del goig. El més antic comença així: "Al devot que en vos confia Grans favors heu dispensat: Defenseu-nos nit i dia Sant Martí nostre Advocat. Natural de Sarabia En la Panonia ciutat, Dels pares la idolatria Deixant a deu anys de edat; I a pesar de sa porfia, A la Iglesia Habeu entrat (…)". El segon comença així: " Aquest poble que us venera sempre amb fe us ha reclamat: (tornada) Protegiu a qui us implora, Sant Martí, Patró estimat. En la idòlatra Sabària tinguereu vostre bressol un poder com de pregària us n'allunya amb gran consol; llum de Déu qui us escollia per entrar en el seu regnat: (tornada) Protegiu a qui us implora, Sant Martí, Patró estimat (…)".