Goigs de Sant Andreu de Pujalt
Pujalt

Sant Andreu de Pujalt

Bisbat de Vic. C. Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Els goigs en honor a l'apòstol Sant Andreu, patró de Pujalt, es cantaven el dia de la seva festivitat, el 27 d'abril. Se'n conserven diverses versions, entre les que hi hau una edició revisada de 1971 que es remet a un exemplar antic, probablement del segle XVIII, feta per l'estamper Joan Pla al carrer dels Cotoners de Barcelona. Segons s'explica en una nota històrica feta pel prevere Valentí Miserachs, únicament difereix del text antic per la incorporació de la darrera estrofa. Comença així: "De Jesús deixeble amat, Patró nostre puix sou vós! Sigueu-nos sempre advocat, sant Andreu molt gloriós. De Betsaida natural, essent destre pescador caleu xarxa amb més braó dins el pèlag divinal. Si molts homes heu pescat n'està el Cel sempre joiós. (...)" pregau per nos al Senyor, Vicens Benaventurat nostre Patrò, y Protector. De Guesca fou natural, Ciutat noble en Aragò, per servir al Eternal, estudiareu ab fervor: Isquereu assenyalat, com de tant gran preceptor (...)".

BISBAL, M. A.; MIRET. T.; MONCUNILL, C.(2001). Els Goigs a la comarca de l'Anoia. Barcelona. Rafael Dalmau.