Goigs de la Fia-faia
Sant Julià de Cerdanyola

    Berguedà
    Sant Julià de Cerdanyola

    Coordenades:

    42.22243
    1.89261
    408608
    4675066
    Número de fitxa
    08903 - 10
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Contemporani
    Segle
    XX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    María del Agua Cortés Elía. OPC

    Aquests goigs estan impresos en un full de mida aproximada DIN A4. Són uns goigs bastants nous, ja que es van fer a principis del segle XXI, amb lletra de Mn. Climent Forner, mentre que el dibuix i l'orla són de Jaume Batista. Presenta el títol a la part superior Goigs de la Fia-faia, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, Alt Berguedà, Bisbat de Solsona. A sota hi ha els versos dels goigs distribuïts en tres columnes i un dibuix de les faies. Envolta tot l conjunt una orla. Un altre exemplar anterior dels goigs presenta només el títol i el text voltat d'una orla a,n les imatges intercalades de les esglésies de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola.

    La Fia-faia té origen en una festa ancestral de culte al sol i que celebra els solstici d'hivern, de les que únicament queden les de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola.

    Els goigs són cants populars religiosos propis dels Països Catalans, són composicions poètiques de caràcter popular, dedicats als set goigs de la Mare de Déu, però també a Crist i als sants. Al principi es ballaven igual que els virolais davant de les imatges de les marededéus. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó... La seva finalitat consisteix a donar gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat. Aquests goigs que estan compartits pels municipis de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola La Fia-faia és una festa del Nadal que es celebra la nit del 24 de desembre, i recull un ritus antic de celebració dels solstici d'hivern. A la posta de sol s'encén una foguera a la muntanya, una colla de fallaires transporten el foc a la població formant una filera de foc que és visible des del poble. Un cop arriben a la plaça del poble, on esperen altres fallaires, es cremen les faies acompanyant de cants i música junt al repic de campanes. Finalment es cremen en una foguera i es fa una dansa en rotllana al voltant. En acabar es reparteix coca i torrades amb allioli de codony.

    DD.AA. (1998) Sant Julià de Cerdanyola. Municipi de sempre. Municipi recuperat. Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola.