Goigs a llaor de Santa Maria del Camí
Veciana

    Anoia
    Santa Maria del Camí
    510

    Coordenades:

    41.62867
    1.47384
    372873
    4609674
    Número de fitxa
    08297-183
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Ja no es canten perquè s'ha deixat de celebrar la Festa Major
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Goigs dedicats a Santa Maria, patrona de Santa Maria del Camí, que diuen així:
    Puig sóu Vós, Santa Maria, / nord i llum del pelegrí: / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / La diàfana lloança / d'aquests Goigs que us cantarem / faci ferma l'aliança / de l'amor que us professem. / Fresca i àgil melodia / ran de llavis ve a florir. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Sóu la més formosa amiga / d'aquest nostre veïnat, / molt us plau l'olor d'espiga / de la terra del bon blat./ mare sóu d'Eucaristia / que ens doneu el Sant Bocí. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Sóu la casa de refugi / vorejant el camí ral, / vianant que s'hi soplugi / reb l'auxili maternal. / Bon guiatge a qui es desvia / amb la llum que surt d'aquí. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Vós, eterna Saviessa, / ens direu: és benaurat / qui segueixi amb fe i prestesa / els camins de santedat. / Vostres mots de gran valia / no volem mai desoir./ Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Vostre Fill alça la destra, Blanc i Ros, raïm madur, / ens mostreu a Jesús Mestre / perquè és Ell camí segur. / Mai no es perd ni s'esgarria / qui us confia el seu destí. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Cinamom i Rosa vera, palma i bàlsam aromós, 7 mirra electa i olivera, / tots venim darrer Vós. / Tot un doll de profecia / per guiatge us escollí. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Santifiquen el viatge / i la sort sempre els somriu / els qui miren vostra imatge, / que té un aire tot joliu. / Malaurança mai no hauria / el devot que us prega així: / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Al veïcle que es desbrida / i al volant sense domeny / Vós freneu-los l'embranzida, / concediu-los calma i seny. / Que no hi trobin l'agonia / els que passen prop d'ací. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Quan la terra se'ns clivella / i l'eixut planta les dents / omplenem vostra capella / amb pregàries ben fervents. / O, ja plou! Quina alegria; / si a Déu plau, podrem collir. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / Vós en cloure les parpelles / cel amunt heu enfilat / tot deixant sembrat d'estrelles / el camí que ens heu traçat. / Seguirem aquesta via / per entrar a l'etern festí. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. / De la glòria que heu proesa / Vós obriu-nos el cancell, / portarem la llàntia encesa / entonant el cant novell. / O, element, o dolça, o pia, / cantarem uns Goigs sens fi. / Cap al cel feu-nos de guia / Mare nostra del Camí. /
    In me gratia omnis viae et veritatis. / R. Omnis spes vitae et virtutis. /
    OREMUS. / CONCEDE nos famulos tuos, qaesumus, Domine Deus, perpetua mentis et corporis sanitate gaudere: et gloriosa beatae Mariae semper Virginis intercessione, a presenti liberari trislitia et aeterna perfrui laetitia. Per eumdem Christum Dominum nostrum. R. Amen.
    CANT. ENTRADA. Puig sou Vos, Santa Maria, nor i llum del pelegrí: TORNADA. Cap al cel feu-nos de guia, Mare nostra del Camí. POSADA. Quan, devots, peregrina ven nostres reis a Montserrat amb fervor aquí us pregaven pau i prosperitat. Aquí el seny s'els aclar i la virtud s'els enforti. Cap al cel feu-nos de guia, Mare nostra del Camí.

    Lletra de Mn. Lluís Alemany, prev. Música del mestre Joan José

    Els goigs són cançons populars o poesies de caire religiós, adreçades als sants, santes, la Mare de Déu o Crist i tradicionalment es canten en les festivitats religioses. Acostumen a tenir dues parts: a la primera s'explica la vida, miracles i martiri del sant; mentre que a la segona se li fan peticions de protecció per a la comunitat.
    La tradició dels goigs té els seus orígens en la representació dels misteris medievals. La primera vegada que es troba documentada la paraula goigs és a la Crònica de Ramon Muntaner (1325-1328), on consta que ja se'n cantaven, i el primer text conegut de goigs són els Goigs de Nostra Dona, conservats al manuscrit del Llibre vermell de Montserrat (de final del segle XIV). Els gremis i confraries ,especialment la del Roser, popularitzen els goigs dels seus patrons respectius. Malgrat tot, els goigs tal i com els coneixem i es canten actualment cal situar-la a partir de la determinació del Concili de Trento (1645), de potenciar la pietat popular a través d'aquest tipus de manifestacions litúrgiques. El gran moment de creació dels goigs fou el segle XVII, quan totes les esglésies parroquials, així com les capelles i capelletes més petites foren dotades d'aquestes manifestacions. Es desconeix el creador de la lletra i la música dels goigs, però quasi bé tots foren editats per impremta durant les primeres dècades del segle XX, i les músiques foren recompostes i arreglades també durant aquest període.

    BISBAL, M.A.; MIRET, M.T; MONCUNILL, C. (2001). Els goigs a la comarca de l'Anoia. Fundació Salvador Vives.