Goig al Gloriós Apòstol Sant Bartomeu
Vallbona d'Anoia

Música i dansa
    XVII-XX
    Núria Cabañas

El goig és en honor al gloriós apòstol Sant Bartomeu que es cantava a la Parròquia de Sant Bartomeu el 24 d'agost. La lletra és popular d'uns goigs estampats a Girona per Gaspar Garrich i Joan Simon l'any 1617 i l'acompanyament musical d'Elisenda Sala. La lletra comença així: "Catarem a Vós llaors puix que grans les mereixeu. Pregueu pels pecadors gloriós Sant Bartomeu"

Actualment es conserven exemplars a l'Associació Amics dels Goigs i dos a la Biblioteca Central d'Igualada impresos per l'Edició commemorativa de la interpretació de les Cantaires de la Unió Excursionista de Catalunya que presenten variants en els ornaments i en l'orla que envolta tot el document. Una és de l'any 1959 amb el número d'exemplar 43 i una segona de l'any 1962.
    Localitzat a la Biblioteca Central d'Igualada, Plaça de Cal Font, s/n. Igualada.

Els goigs d'un mateix Sant o Verge corresponen a una reedició del goig original, però amb variants en la sanefa que l'envolta, en els ornaments laterals o en la figura religiosa però mai en la lletra.

BISBAL, MA; MIRET, MT; MONCUNILL, C. (2001): Els Goigs a la comarca de l'Anoia. Rafael Dalmau. Barcelona.