Gerres de l'edat del bronze Navarcles

Bages
Museu Comarcal de Manresa. Via Sant Ignasi, 40. Manresa.

Coordenades:

41.75152
1.90371
408855
4622769
08140-133
Patrimoni moble
Objecte
Prehistòric
Edats dels Metalls
Regular
Peces formades per diferents fragments que han estat restaurats i reconstruits.
Legal
Fons del Museu Comarcal de Manresa
Restringit
Altres
Pública
Museu Comarcal de Manresa
Jordi Piñero Subirana

Dues gerres procedents d'una excavació realitzada per mossèn Valentí Santamaria i actualment conservades al Museu Comarcal de Manresa. Es tracta de dos recipients molt similars: de forma globular amb fons pla i amb nanses i mugrons contraposats (les nanses a la part del ventre i els mugrons al costat de la vora). Miquel Cura les relaciona tipològicament amb les "gerres del Ròdan" i les data a la primera meitat del segon mil·leni.

Als darrers temps de la seva activitat arqueològica (anys cinquanta o inici dels seixanta) mossèn Valentí Santamaria, aleshores director del Museu de Manresa, va realitzar una excavació a Navarcles de la qual no en va deixar constància escrita. Tot i així, el material recuperat fou restaurat i dipositat al Museu de Manresa, fins que Miquel Cura el va publicar per primer cop l'any 1987. No es coneix l'emplaçament del jaciment, però sembla que es tractaria d'uns fons de cabanes d'un poblat.

CURA, Miquel (1980). "Guia arqueològica del Bages", El Bages. Aproximació al medi natural i humà de la comarca. Ed. Montblanc-Martin / Centre Excursionista de la Comarca del Bages.
CURA, Miquel (1987). "Elements per a la coneixença de l'edat del bronze a la comarca del Bages (II part)", Dovella, núm. 25. Manresa.
DAURA, Antoni; GALOBART, Joan; PIÑERO, Jordi (1995). L'arqueologia al Bages, Centre d'Estudis del Bages.P. 82-83.
FERRER, Llorenç (1988). "Navarcles". Història del Bages, vol. 2. Ed. Parcir. Manresa. P. 128.