Gegants i nans de Puig-reig
Puig-reig

Cal Garrigal

Manel Casserres
    Associació de Geganters de Puig-reig
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

El Martí i la Carme van rebre aquest nom per què és el nom del patró de Puig-reig i de la patrona de l'església de Periques. Representen l'hereu i la pubilla, en record del passat del poble de Puig-reig, definits clarament pel vestuari que porten. El genant, amb un pes de 45 quilos i 3,20 m d'alt, porta vestit de vellut verd amb americana, capa marró, barretina vermella, camisa blanca i llacet al coll, i a la mà el pergamí de la carta de poblament. La geganta, de 40 quilos i 3,10 metres d'alçada, porta el típic vestit de catalana, amb faldilla i davantal, brusa negra, mantellina blanca, gallana i mitenes; aguanta amb la mà un mocador i amb un ram de flors. El seu constructor fou el geganter Manel Casserras de Solsona. El gegants tenen el bust i les mans de cartró - pedra, els cossos i els braços de cartró i fibra de vidre i l'estructura és de fusta.

Els Gegants de Puig-reig van neixer l'any 1981 en el context de les Festa de Sant Martí i especialment per celebrar els 700 anys de la Carta de Poblament.. Amb ells va neixer també la trobada de gegants i el passacarrers que omplenaren, conjuntament amb l'elecció de la Pubilla, els actes més significatius d'aquesta festa major d'hivern.

Muntada, Albert; Montraveta, Anselm. Manel Casserras (1997): "Obra de gegants". Manresa: Edicions Intercomarcals.