Gegants de Vilanova d'Espoia
La Torre de Claramunt

Vilanova d'Espoia (08789 Vilanova d'Espoia)
    Vilanova d'Espoia.

Colla gegantera de Vlanova d'Espoia. C/Miolet, 12 (08789 Vilanova d'Espoia)
    Raquel Valdenebro Manrique

El gegant i la geganta de Vilanova d'Espoia són dues peces elaborades amb una estructura de fusta, un cos de cartró macerat i pintat, i vestits de roba. Els dos gegants de Vilanova d'Espoia representen l'esperit de les persones de la població al llarg del temps. El gegant és el Sr. Tonet de Cal Muntades, que va viure a la casa de Cal Muntades al segle XX i va ser un dels darrers barracaires de vinya. És per aquest motiu que l'element que du a la mà és una barraca de vinya en petit i una escarpa de picapedrer. És seu vestit és el de pagès, amb una gorra al cap, un camisa blava, una armilla de ratlles i una davantal usat per treballar la pedra. La geganta és la Sra. Victòria de Cal Cosme (casa de Vilanova d'Espoia), que representa la dóna de Vilanova d'Espoia. La Sra. Victòria va viure al poble al segle XX, va treballar a la fàbrica Cal Guasch de Capellades, i a més a més treballava al camp, a les vinyes, a l'hort i tenia cura de la família. És per aquest motiu que du a la mà una cistella amb els fruits de la terra, raïm i flors. Du els cabells recollits en un monyo com la majoria de les dones de l'època, va vestida amb una camisa blanca, faldilles i un davantal.

Els gegants de Vilanova d'Espoia van ser construïts per iniciativa de la Colla Castellera de Vilanova d'Espoia l'any 2003. L'encarrec va ser realitzat pel taller de Dolors Sans de Vilafranca del Penedès. Acostumen a sortir en diverses trobades geganteres de Catalunya, i en la Festa Major d'estiu d'Espoia i La Torre de Claramunt.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.