Gegants
Castellbell i el Vilar

Manel Casserras i Boix
    Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

La parella de gegants de la població s'anomenen Pepet i Roseta, als qui acompanya el gegantó Jaume. El Pepet és un pagès rabassaire de la primera meitat del segle XX. La Roseta és una obrera d'una de les fàbriques tèxtils de la població, coetani del Pepet, és clar. La parella representa la major part de la població dedicada durant segles a la pagesia i a partir del segle XIX, molts a la fàbrica. En Jaume és un avi sense cap representació concreta.
    El Pepet i la Roseta són la darrera parella de gegants que va fer el reconegut mestre geganter Manel Casserras i Bois, abans de morir, l'any 1996. Tenen una alçada de 3,34 metres, però al Pepet cal afegir-hi 13 cm de la boina. El pes és entre 50 i 70 kg per ell i entre 30 i 50 per ella. Estan vestits pel mateix equip del Manel Casserras i són de cartró i fibre de vidre.
    En Jaume el van fer els membres de la colla gegantera de Castellbell i el Vilar.
    Els padrins de bateig són la Colla gegantera de Manresa i la Colla gegantera de la Seu d'Urgell. S'estrenen el dia 15 d'agost de 1996. Ballen música tradicional típica de les colles geganteres, amb gralles, caixes i tabals. Al poble ballen el 20 de juny i en d'altres dates puntuals i no fixades, en actes organitzats per l'Ajuntament o pel grup Cavall Bernat. També fan sortides, com a la Seu d'Urgell, El Pont de Vilomara i Rocafort, Monistrol de Montserrat, Sant Vicenç de Castellet, Sant Joan de Vilatorrada, Moià, Rellinars, Vacarisses o Olesa de Montserrat.

Creació de l'any 1996 i pagats per Josep Vilaseca i Atzet, fill de la masoveria de can Borràs, de Castellbell i el Vilar. Només posa una condició: que han de ser la viva imatge dels seus pares, el Pepet Vilaseca i la Roseta Atzet.

SANCHEZ, Pere (1996). Els gegants de Castellbell i El Vilar (capítol primer); dins El Brogit, periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 190, maig de 1996, pp. 13.
    SANCHEZ, Pere (1996). Els gegants de Castellbell i El Vilar (capítol segon); dins El Brogit, periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 194, setembre de 1996, pp. 7.
    SANCHEZ, Pere (1996). Els gegants de Castellbell i El Vilar (últim capítol); dins El Brogit, periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 195, octubre de 1996, pp. 12 i 13.