Gegant Andreu de Scéllecs
Òrrius

Rectoria. C. de l'Església, 1-8.

XXI
    Manuel Cusachs (disseny artístic), Josep M. Roqué (creació històrica del personatge), Lluís Torner (treballs en fibra i pintat).
    A l'interior de la Rectoria
    Lúdic/Cultural
    Colla Gegantera i Grallera de l'Andreu de Scéllecs
    Virgínia Cepero González

L’Andreu de Scéllecs, el gegant d’Òrrius, representa la figura al·legòrica d’un pagès, arrelada als costums culturals i a les tradicions del poble.

Va ser construït l’any 2013 per iniciativa de l’entitat d’Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius.

Pesa 80 kg i fa 3,98 m d'alçada. Els seus elements representatius són:

• El nom d’Andreu, per l’església parroquial i de Scéllecs, inspirat en les muntanyes de Céllecs, amb l’afegit d’uns “S” inicial per tal de fer la paraula capicua.
    • El barret de caçador, pel fet que Òrrius ha estat històricament un espai de caça abundant.
    • El pergamí, com a símbol dels privilegis que Jaume I va concedir a alguns orriencs.
    • L’escut antic d’Òrrius, que es troba a la clau de volta al cor de l’església de Sant Andreu.
    • El fusó i l’esclopet, com a símbols de la pagesia.
    • El saquet de monedes, en record de la troballa de les monedes comtals dins l’església de Sant Andreu.
    • El peix, com a símbol de Sant Andreu, patró d’Òrrius.

L’any 1981 hi havia una parella de gegants a Òrrius, en Morro Negre i l’Aquensa, que va tenir una vida molt curta.

L’any 2012 l’entitat d’Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius va voler recuperar aquests gegants, però es va haver de descartar la idea, a causa del seu mal estat de conservació, pel que es va decidir construir un nou gegant.

La creació històrica del personatge és obra de Josep M. Roqué, el disseny artístic i fabricació d’una primera maqueta, de l’escultor Manuel Cusachs i els treballs definitius en fibra i pintat, de Lluís Torner.

El vestit, els complements, la música i ball propi, són creacions de molts orriencs (hi van col·laborar més de 50 persones).

El nom va ser escollit en votacions populars i la seva presentació es va realitzar durant la Festa Major d’estiu, l’any 2013.

En paral·lel a la creació del gegant, va néixer la Colla Gegantera i Grallera de l'Andreu de Scéllecs.

TRENCH, A. (2013) “Andreu de Scéllecs, gegant d’Òrrius”. Maresme Gegant, nº 20, any VI.  Vilassar de Mar: Coordinadora de Geganters del Maresme (ACGC), p. 7.