Gasala
Taradell

Camí de Gasala

XI-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Gasala és una masia d'origen medieval de la qual se'n conserva bona part de la seva estructura. En els darrers anys s'ha restaurat per adaptar-la per al turisme rural.
    És un edifici de planta rectangular i d'estructura irregular. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per la façana de garbí per un portal sobre impostes, sobre el qual hi ha un finestral ampliat per poder sortir a un balcó, amb una incisió conopial a la llinda. A les façanes hi ha diverses finestres de pedra carejada, com també d'altres d'arc rebaixat ceràmic de factura moderna. En destaca una a la part posterior, tapada per un cos annex, de tradició gòtica amb incisió conopial. El tractament exterior dels murs és la pedra vista, amb el ràfec acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. A l'interior s'hi conserven elements notables tals com una tina revestida amb carreus, probablement datada d'època medieval, les obertures de pedra carejada, part d'una premsa de vi datada de "1827" (a la que li falta el recipient), la boca del forn de pa, etc.

La primera referència documental al mas Gasala la trobem en l'acta de consagració de l'església de Sant Genís de Taradell, de l'any 1076. En la documentació antiga hi consten tres masos d'aquest nom: Gasala Sobirà, Gasala d'Avall i Gasala Mitjà. L'any 1206 Pere de Camp i la seva esposa i fills venen a Ramon de Gasala i els seus una peça de terra al lloc de Terradelles, dins la batllia de Ferrer de Montrodon (Document original: Biblioteca de Catalunya. Perg. 368, Reg. 16378 ). En el capbreu de 1339 hi consten els masos Gasala entre els béns que tenien els Madriguera en franc alou, que havien comprat a la domus d'Esparreguera. L'any 1442 Llorenç de Gasala tenia els tres masos Gasala per Bartomeu de Madriguera, dels quals el Sobirà i el d'Avall havien quedat deshabitats. El mateix Llorenç de Gasala consta entre els pagesos que va reunir el sindicat remença de l'any 1448 per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia. Al segle XVII va quedar unit al mas Gurri, pel casament de Francesc Gurri i Maria Gasala. Al segle XVIII els Gurri encara pagaven un cens als Madriguera pel mas Gasala.

HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona.
    PUIGFERRAT, C. (2014). La Madriguera (Taradell): Història d'un mas osonenc. Taradell: Josep Miralpeix i Barfull i Maria Dolors Peix i Pujol.