Fucimanya
Balsareny

Sector central del terme municipal
    Carretera a Súria (BP-4313), al km. 45,2 camí direcció sud uns 400 m.

XIV-XX
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 24: Fusimanya.
    001100800DG03F0001ZT
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions no gaire grans però força alta, emplaçada en un replà d’un coster del serrat de Fucimanya i ben encarada cap al sud. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més dos pisos) i té un cobert adossat a ponent.

L’edificació actual sembla fruit d’una reconstrucció perfectament homogènia i feta en una sola fase en una època relativament moderna, probablement ja al segle XIX. La façana principal s’ordena en base a tres eixos d’obertures, amb el portal a la dreta. Les obertures de la planta baixa són emmarcades amb pedra picada, i les dues dels extrems rematades amb arcs escarsers. Les finestres superiors són emmarcades amb maó. Les dues grans obertures centrals que dominen la composició podrien ser fruit d’una remodelació més recent. Els paraments són de maçoneria, a pedra vista, i reforçats amb carreus ben escairats a les cantoneres. En la resta de façanes les obertures, de distribució força regular, són també emmarcades amb maó segons una tipologia que és pròpia del segle XIX o començament del XX.

El topònim Fucimanya és d’origen germànic i ja apareix documentat l’any 1007, com una de les afrontacions al sud de la vall de Ferrans. Fucimanya donava nom a la serra, al torrent i a uns alous. Com a mas Fucimanya apareix esmentat explícitament l’any 1368, entre els del terme del castell de Balsareny. Després potser va quedar rònec. El cert és que fou absorbit pel mas Martí, que correspon a l’actual casa de cal Torrents, situada al costat de l’església parroquial de Balsareny. Així consta en un capbreu de l’any 1681. Al segle XVIII el mas Fucimanya, juntament amb Vilafruns i el mas Coromina, era propietat directa del baró de Balsareny, que era el terratinent més important del terme.

Tanmateix, la masia que ha arribat fins als nostres dies sembla correspondre a una reconstrucció feta de bell nou ja al segle XIX. Segons dades del cadastre, no sempre fiable, podria ser l’any 1878. A començaments del segle XIX el mas pertanyia al fill de Llogari Serra Serramalera, el qual era originari del mas Serra de Calders i fou una figura important en la primera industrialització de Manresa. Estava emparentat per matrimoni amb els Miralda i els Vilarmau (Carreté, 2010: 134). Ja en èpoques més recents la masia ha estat rehabilitada.

SERRA SALA, Joan. M. (1988). “Balsareny”, Història del Bages, vol. 1. Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 140, 142.