Sant Iscle de Vallalta

Carrer de les Egipcíaques, núm. 15 (Barcelona). Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC).

Tomàs Carreras i Artau
    Disponible a internet
    Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya
    Àlex Asensio

Sèrie d'imatges del primer quart del segle XX vinculades a Sant Iscle de Vallalta realitzades els anys 1920 i 1922 pel director de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC), Tomàs Carreras i Artau; unes a Sant Pol i les altres a Sant Iscle mateix. Es tracta de material gràfic que forma part de la Xarxa de Biblioteques i Arxius del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), com a organisme dipositari dels fons de l'AEFC, i que es pot consultar en línia.
    El fons de l'AEFC es compon de set dels vuit quaderns amb anotacions de camp de què constava originalment. Els volums abasten des de la sèrie A-I, de juliol de 1918, fins a la sèrie 99, de setembre de 1924; amb un buit temporal que va del 29 de desembre de 1922 al 24 de maig de 1924.
    En total, el fons aplega 4.056 fotografies i 786 postals, 33 de les quals (entre positius i negatius) fan referència a Sant Iscle de Vallalta. Tot i que no constitueixen pròpiament una col·lecció, ja que són de temàtica diversa, revesteixen un interès indubtable perquè constitueixen l'únic testimoni d'un seguit d'usos i costums dels seus habitants i d'algunes vistes de la població que han desaparegut.
    Hi destaca la sèrie de nou fotografies del ball de bastons de Sant Iscle realitzada el 25 de juliol de 1920 en ocasió de la Festa Major de Sant Pol de Mar, així com les fotografies preses pel mateix Carreras durant la seva visita a Sant Iscle el 19 de setembre de 1922. Es tracta de la façana de Can Gruic; el retrat de l'avi que feia de correu entre Sant Iscle, Sant Cebrià i Sant Pol; l'assecador de blat de moro de Can Bodriques o Ca la Munda i diverses vistes del nucli antic i dels carrers de l'Església i de Sant Jaume. El conjunt es completa amb tres postals, atribuïdes al mateix Carreras, del mateix any: una de la plaça, una segona del carrer de l'Església i una tercera del "santuari de la Salut".

Les fotografies que il·lustren aquesta fitxa han estat obtingudes al web del CSIC.

L'AEFC va ser fundada el novembre de 1915 per Tomàs Carreras i Artau al seminari de la seva Càtedra d'Ètica a la Universitat de Barcelona amb la finalitat de recopilar dades per realitzar un inventari etnogràfic sobre Catalunya. En la creació de l'AEFC, Carreras va comptar amb la col·laboració de Josep Maria Batista i Roca, Rossend Serra i Pagès, Felip Pedrell i Sabaté i de nombrosos historiadors, etnòlegs, folkloristes, literats, excursionistes i religiosos. Al seu apogeu, aquesta xarxa de col·laboradors va mobilitzar més de tres-centes persones.
    El 1945 el fons, sota l'empara de la Facultat de Filosofia i Lletres, es va incorporar al CSIC i el 1968 es va integrar dins la Institució Milà i Fontanals, situada al carrer Egipcíaques de Barcelona. L'any 1986, Lluís Calvo va emprendre la reorganització i inventari del fons, i posteriorment va publicar un primer catàleg de materials.

BOSCARO, Roberta; GARCÍA CAPARRÓS, Isabel i LOSADA FERNÁNDEZ, Carmen (2014). 'El Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya'. Enredadera, núm. 23. Madrid: CSIC, pp. 28-30.
    CALVO I CALVO, Lluís (1990). Catàleg de materials etnogràfics de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. Barcelona: Institució Milà i Fontanals-CSIC.
    CALVO I CALVO, Lluís (1993). ‘L'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. El projecte noucentista de renovació i institucionalització de l'Etnografia Catalana'. Aportacions a la Història de l'Antropologia Catalana i Hispànica. Barcelona: Generalitat de Catalunya.
    CARRERAS I ARTAU, Tomàs (2019). Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. Recuperación y descripción de material gráfico. Cuadernos de fotografías y libro de registro. Consultat 20 maig 2019, des de http://simurg.bibliotecas.csic.es/viewer/toc/CSIC1480939214517/1/LOG_00…
    CARRERAS I ARTAU, Tomàs (2019). Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. Recuperación y descripción de material gráfico. Fotografías. Consultat 20 maig 2019, des de http://simurg.bibliotecas.csic.es/viewer/toc/CSIC1443610072191/1/LOG_00…
    CARRERAS I ARTAU, Tomàs (2019). Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. Recuperación y descripción de material gráfico. Postales. Consultat 20 maig 2019, des de http://simurg.bibliotecas.csic.es/viewer/toc/CSIC1480592971210/0/
    ROMA, Josefina (2016). 'L'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya. Tomàs Carreras i Artau i Josep M. Batista i Roca' Revista d'Etnologia de Catalunya, núm. 41, pp. 56-66.
    TINOCO DÍAZ, J. Fernando; JIMÉNEZ FERNÁNDEZ, Pablo i LOSADA FERNÁNDEZ, Carmen (2018). 'Recuperació, catalogació i digitalització de la documentació de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya'. Ítem, núm. 64. Barcelona: Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, pp. 107-124.