Forns de la Negrera
Calonge de Segarra

El Soler
    Emplaçament
    S'hi accedeix des d'un trencall de la C-1412 on s'indica el Bosc del Nadal. La trobem al cap de 500m
    590

41.73792
    1.47897
    373515
    4621796
    08036 - 98
    XV-XIX
    Pràcticament s'han perdut tots els forns degut a les obres de desdoblament de l'Eix Transversal
    CC.AA: 11885
    08036A001002050000GX
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

A peus de l'Eix Transversal a l'alçada del km 102 aproximadament, s'hi localitzaven 6 forns de planta circular d'uns 2-3 metres de diàmetre i recoberts interiorment de soldó refractari. Actualment solament es poden observar les restes d'alguns d'aquests forns a peu del camí paviment de formigó, a banda i banda d'aquest, integrats en el marge.
    Es tractaven de forns de ciment, molt característics en aquesta zona. El ciment s'obtenia mitjançant la cocció en els forns de capes de pedra procedents de les pedreres pròximes i com a combustible s'emprava el carbó. El ciment resultant es dipositava a la part inferior dels forns i a traves d'unes mines subterrànies s'extreia per portar-ho a un centre de refinament.

.

Amb motiu de les obres de construcció del tram Ferran-Mirambell de l'Eix Transversal es modificà el traçat d'un camí de terra que mena a la masia del Bosc del Nadal des del pk 35 de la carretera C-14-12. Aquestes obres van suposar aixecar el camí uns 4 metres sobre la cota inicial, cosa que va implicar el cobriment d'alguns d'aquests i la destrucció parcial d'altres.