Fornícula de Sant Roc
Santa Margarida de Montbui

Nucli antic (08710 Santa Margarida de Montbui)
    C/Sant Roc, núm., 17, dins del nucli antic de Santa Margarida

Raquel Valdenebro Manrique

Fornícula dedicada a Sant Roc situada a la façana principal de la casa situada al carrer Sant Roc núm. 17, dins del nucli antic de Santa Margarida de Montbui. Arquitectònicament, s'ubica a nivell de primer pis, sobre la porta principal d'accés a la casa. La fornícula pròpiament dita conté la figura de Sant Roc dempeus sobre un pedestal quadrat. Consisteix en una talla de guix policromada de petites dimensions que mostra al Sant vestit amb vestidures pobres, tocat amb un barret d'ala ampla i mostrant les llagues del genoll. Com a atribut s'acompanya d'un bastó d'on penja la carbassa d'aigua i gos fidel al cantó dret, que segons la tradició li llepava les ferides. La fornícula es troba protegida per un vidre exterior. L'obertura es troba emmarcada per un conjunt de rajoles ceràmiques quadrangulars que s'adossen a la façana principal de la casa i conformen un espai quadrangular, limitat per una vora també rodó de ceràmica blau marí. La decoració interior de les rajoles forma un conjunt floral fet per dos grans gerros de flors, a banda i banda de l'obertura de la fornícula, que tenen la seva continuació vegetal a la part superior de l'obertura. A nivell cromàtic, destaquen els colors blaus, grocs i grisos sobre el blanc de base de les rajoles. La part inferior del marc de rajoles, sota la fornícula es troba ocupada per un text d'advocació al sant. El text dedicat és el següent: EN LA CAPELLA GENTIL RECORDANT-NOS VOSTRES GESTES PRESIDIU LES NOSTRES GESTES EL TREBALL I EL VIURE HUMIL DEFENSEU D'AQUEST VEÏNAT POBRE I RIC, BO I PECADOR SIGUE NOSTRE PROTECTOR SANT ROC. SEMPRE VENERAT

Segons informació oral facilitada per alguns veïns, la casa on s'ubica actualment la fornícula era a mitjans del segle XX una casa de grans dimensions on els amos de la fàbrica de Cal Truco passaven l'estiu. La fornícula ja existia, tot i que ells l'habilitaren i li posaren les rajoles decoratives per embellir-la. Quan els propietaris es van vendre la casa, ja molt vella, es va adaptar a l'edifici actual, tot conservant la fornícula.

ALVAREZ R (1986) Història de Santa Margarida de Montbui. Treball inèdit. CASTELLTORT et alii (1989) Santa Margarida de Montbui. El nostre poble. Ajuntament de Santa Margarida de Montbui. RAURICH J. SANTACANA M (1982) "L'activitat econòmica a l'àrea igualadina " a Banca Catalana. Núm. 66. pàg.32-50 TORRAS I RIBÉ J (1991) "Santa Margarida de Montbui" . Història de l'Anoia. Vol II. Ed. Parcir. Pàg. 13-47.