Fornal del camí de la Serra
Castellbell i el Vilar

El Grau

VI-IaC
    Parcialmente escapçat en eixamplar el camí.
    Jordi Montlló i Laura Bosch

A la banda meridional del camí de la Serra, a l'alçada on es bifurca un corriol que s'endinsa en direcció nord i facilita l'accés a una antiga pedrera, s'ha localitzat el que sembla un fornal o cubeta de planta circular amb els límits rubefactats, característics d'aquest tipus d'elements.
    L'eixamplament amb màquina del camí ha deixat al descobert la secció circular; però en el tall del marge s'observa el límit superior de la cubeta. Les restes observades de la secció mesuren, 0,89 metres d'amplada màxima per 0,76 metres fins al retall del marge. Entre els dos encaixos retallats al marge hi ha una distància mínima de 0,56 metres (arran de terra) i una màxima de boca de 0,75 metres.
    Les restes del que en podríem dir paret estan totalment termoalterades, amb restes de capa d'argila rubefactada resultat de les diferents combustions i d'haver assolit temperatures elevades. Tenen el mateix gruix, aproximadament 5 centímetres de costat visibles. El de la dreta mesura 28 centímetres d'alcada per 20 centímetres el de l'esquerra.
    Durant la intervenció arqueològica no es va detectar cap element de cultura material. Per tant, la cronologia només la podrà delimitar unes futures anàlisis dels sediments recollits. La cubeta és de planta circular amb unes dimensions de 0'85 cm de diàmetre i una profunditat màxima conservada de 0'52. Entra al marge 14 cm i el rebaix de la màquina la va escapçar uns 10 cm. Les parets estan rubefactades amb un gruix d'uns 5 cm. En el fons de l'estructura es va documentar una acumulació de sediment amb abundant contingut de cendres, que es van recollir.
    D'altra banda, les pedres col·locades en el camí responen a la pavimentació d'un camí més antic. Tenia una amplada màxima de 2'40 m i s'ha verificat la seva presència en uns 11'40 m; en principi les pedres continuen en tots dos sentits del camí.

La informació dels resultats de l'excavació i dues fotografies me les ha facilitat José Manuel Espejo Blanco, de l'empresa ATICS, al qui agraeixo la seva amabilitat.

Descobert durant la realització del Mapa de Patrimoni Cultural i natural de Castellbell i el Vilar el 18 de febrer de 2017.
    El 28 de febrer de 2017 l'arqueòleg territorial de la Catalunya central del Departament de Cultura de la Generalitat visità el jaciment. Acompanyat d'un tècnic de l'Ajuntament, Genís Frontera i de Francesc Florensa, de l'empresa ATICS. Es decideix realitzar una excavació d'urgència que dirigirà José Manuel Espejo, el dia 18 de maig de 2017.