Forn d’oli de ginebre de la Pedra Dreta
Lluçà

La Pedra Dreta
    A poca distància al nord-oest de la Pedra Dreta.

XXI
    Lúdic/Cultural
    Virgínia Cepero González

El forn d’oli de ginebre de la Pedra Dreta es troba al trencant de Lluçà, a poca distància al nord-oest de la Pedra Dreta.

És una construcció de factura recent, senzilla i de petites dimensions. Presenta un petit mur de pedra, amb una regatera tapada amb ciment, que permet conduir l’oli fins a un orifici per on regalima a un recipient.

Es va construir l’any 2013, gràcies a l’impuls de Roser Reixach i Mª Àngels Bonet, que estaven realitzant un treball de recerca de les tradicions populars de Prats de Lluçanès i van comptar amb els coneixements de Benet i Jaume Pons de Manyaques.

El forn es fa servir cada any durant la Fira de l’Oli de Ginebre, que es celebra des de la seva construcció.

Els forns d'oli de ginebre s’utilitzaven per a l’obtenció de l'extracte de la resina del ginebre blanc, per mitjà de la seva destil·lació seca.

Antigament, les soques i algunes branques de ginebre blanc eren recol·lectades i dipositades en una balma o cobert per a que s’anessin assecant.

Els forns són unes construccions de petites dimensions, de planta circular, excavades sobre la roca natural, en forma de cubeta i amb una coberta en cúpula. Els forns més senzills no estaven coberts per cap estructura i eren tapats de forma rudimentària.

La fusta era cremada en un petit espai tancat, per a que desprengués la substància formada per la seva resina, que era conduïda a través d'una regatera fins a una pica exterior, on era purificada per mitjà d’un senzill procés.

L'oli de ginebre era un remei força utilitzat per les seves propietats medicinals, especialment per a la ramaderia.