Forn d'obra de Rojans
Santa Maria d'Oló

A la masia de Rojans, al sector sud-est del terme municipal
    Carretera local cap a Sant Joan d'Oló, poc després del mas Rovira camí sud-oest uns 1.500 m

Semi-derruït la part posterior, diversos arbres han arrelat al voltant i entre els murs
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria emplaçat uns 50 m al nord-oest de la masia de Rojans. Conserva l'estructura força íntegra, però en estat de semi-ruïna a la part posterior. El forn, que segueix la tipologia habitual, consisteix en una construcció de pedra (amb la part interna feta de maó) en forma de planta quadrada i emplaçada en un terreny amb pendent, vora un camí. Està dividit en dos nivells, tot i que en l'estat actual els enderrocs han cobert les dues plantes. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra semi-soterrada, habitualment coberta per una sèrie d'arcs transversals o bé amb volta. Aquí és on s'hi introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter, encarat cap a ponent, conserva la boca de la fogaina, rematada amb arc escarser fet de maó. En aquest sector els enderrocs han fet pujar el nivell del sòl, que originàriament era més baix, i la boca ha quedat obturada. De la part superior, on hi havia la cambra de cocció, se'n conserven les parets parcialment. Però no és visible la porta d'accés, i tampoc la graella que separa les dues cambres, que ha quedat tapada pels enderrocs. A l'altre costat del camí encara es pot apreciar un esvoranc fet per l'extracció de terra argilosa que s'utilitzava per a l'elaboració de teules i maons.

Informació oral facilitada per Elvira Sors Vilaseca, Maria i Montse Mas Sors

El mas Rojans és d'origen medieval. No tenim notícies sobre la data de construcció d'aquest forn, però per la seva tipologia es pot situar al segle XVIII o, més probablement, al XIX. Elvira Sors Vilaseca, mare de l'actual propietari, encara l'havia vist funcionar entorn de la dècada de 1940. El feien anar gent d'Oló, i fabricaven sobretot teules. Les teules de la casa del Joncar van ser fetes aquí.