Forn d’obra de Comabella
Navàs

    Bages
    Al costat de la masia de Comabella, al sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. C-55, al km. 53 sortida cap a St Salvador de Torroella. Seguir pista en direcció NW, passant per la masia de l'Obac i continuar en la mateixa direcció 1,5 km Trencall cap a l'oest (Fontetetes del Mas) i camí sud uns 500 m.
    606

    Coordenades:

    41.87869
    1.68731
    391079
    4637140
    Número de fitxa
    08141 - 162
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    La part alta i la cambra de cocció han sofert desperfectes
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018. Núm. 54.EA. Valor arquitectònic/tipològic/artístic
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 46128
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08140A017000450000IQ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Forn d’obra o teuleria emplaçat uns 100 metres a l’est de la masia de Combella. Conserva la part baixa força integra però la part alta i l’interior en un moment donat van ser reblerts amb pedra i runa. El forn, que segueix la tipologia habitual, consisteix en una construcció de pedra en forma de planta quadrada i emplaçada en un terreny amb pendent. Està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra soterrada, habitualment coberta per una sèrie d’arcs transversals o bé amb volta. Aquí és on s’hi introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter conserva la boca de la fogaina en forma de dues obertures amb arcs, una d’interior més petita. Adossats a aquest mur l’actual propietari ha construït uns bancals de pedra seca a banda i banda. La part superior, on hi havia la cambra de cocció, ja hem dit es trobava més malmesa. Se’n conserven les parets laterals. L’interior, que estava ple de runa, és objecte d’una neteja i restauració per part de l’actual propietari.

    Prop del forn es conserven les restes d’un antic viver de forma rectangular, del qual en surt una petita canalització que arriba fins al forn. L’aigua del viver s’utilitzava per fer la pasta dels maons i les teules.

    CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 54.EA

    CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga, p. 13-14.