Forn d’obra de Candàliga
Balsareny

Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    Des de Candàliga camí oest uns 600 m. Trencall a l'esquerra uns 50 m i camí direcció oest uns 120 m.
    453

41.8593
    1.82652
    402601
    4634820
    08018 - 322
    Part alta del forn esfondrada
    Arbre o arbreda d'interès
    08018A003000060000DU
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria emplaçat uns 500 m a l’oest de la masia de Candàliga, prop del punt de confluència entre el torrent del Joncaret i un altre torrent menor, on hi ha la font del Joncaret. Conserva l'estructura força íntegra, però en estat de semi-ruïna a la part alta. El forn, que és de dimensions força reduïdes, segueix la tipologia habitual. Consisteix en una construcció de pedra en forma de planta quadrada i emplaçada en un terreny amb pendent. Està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra semi-soterrada, habitualment coberta per una sèrie d'arcs transversals o bé amb volta. Aquí és on s'hi introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter conserva la boca de la fogaina, però és molt petita i en bona part ha quedat soterrada. Per tant, la fogaina ha quedat pràcticament tota sota el nivell del terra. De la part superior, on hi havia la cambra de cocció, se'n conserven parcialment les parets, una pràcticament enderrocada. No és visible la graella que separa la cambra superior de la fogaina, que deu trobar-se coberta per la terra.