Forn d'obra de cal Pons
Gaià

Sector sud-est del terme de Gaià
    De cal Serra, passat trencall de cal Pons seguir per la dreta (camí Coll Comadoms) 800 m

S'ha perdut la part superior de la construcció, indret envaït per la vegetació
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria que pertanyia a la masia de cal Pons. Es troba emplaçat uns 900 m a l'est de cal Pons i uns 200 m al nord-oest de Viranes. Tan sols se'n conserva la part inferior; és a dir, la fogaina. El forn segueix la tipologia habitual i consisteix en una construcció de pedra de planta quadrada, emplaçada en un terreny amb pendent. La part de la fogaina és una cambra semi-soterrada, habitualment coberta per una sèrie d'arcs transversals, que en aquest cas no s'han conservat. La part interior dels quatre murs és revestida per una mena d'arrebossat endurit per les altes temperatures. Al mur de migdia s'insinua l'arc de la boca del forn, que ha quedat pràcticament cobert per la vegetació i els enderrocs.

Informació facilitada per Josep Font, Josep Matamala i Josep Coll Pujols