Forn d'obra de cal Fuster
Gaià

Sector sud-est del terme de Gaià
    Ctra BV-4401, al km. 2,9 camí est i sud fins cal Fuster Paleta, allà travessar riera i 80 m

Parcialment esfondrat
    Legal i física
    BCIL
    Declaració de BCIL, en sessió extraordinària del ple del Consell Comarcal del Bages el dia 25 d'abril de 2022.
    Física: Cobert i apuntalament
    08089A011000180000YW
    Jordi Piñero Subirana

Forn d'obra o teuleria emplaçat uns 180 metres a l'est de la casa de cal Fuster Paleta i a 30 m de les ruïnes d'un molí que es coneix com el Molinot, vora el torrent de Pregones. El forn es conserva parcialment ja que, fins fa poc, havia quedat abandonat i cobert sota terra. Concretament, en queda la part de la fogaina i de la cambra de cocció, per bé que la part més llevantina de la construcció s'ha perdut. Es tracta d'un forn de dimensions més aviat modestes que segueix la tipologia habitual. Consisteix en una construcció de pedra de planta més o menys quadrada, emplaçada en un terreny amb pendent. Està dividit en dos nivells. A la part inferior hi ha la fogaina, que és una cambra semi-soterrada. En aquest cas és formada per dues cambres paral·leles, cobertes per sengles voltes. Aquí és on s'hi introduïa la llenya que donava combustió al forn. El mur davanter, on hi havia la boca o boques del forn, no s'ha conservat. De la part superior, on hi havia la cambra de cocció, se'n conserva el mur de ponent i el paviment en forma de graella, amb quatre rengles de petits forats per on pujava l'escalfor de la fogaina. A la part interior del mur es pot veure el característic revestiment o arrebossat endurit per les altes temperatures. Segons explica Josep Matamala, habitant de la casa de cal Fuster Paleta, a mitjans de segle XX la memòria d'aquest forn s'havia perdut i tan sols s'hi veia un forat. Entorn dels anys 1960 el tractor del pagès que menava el camp va ensopegar-hi i part de la construcció es va esllavissar tot quedant al descobert. Pels volts de 2013 Josep Matamala i Josep Font van netejar i endreçar les restes del forn. També hi van instal·lar un sostre de protecció així com diversos troncs per apuntalar l'obra.

En la publicació "Reviu Gaià" (2016) es va designar aquest forn amb el nom de cal Fuster per la proximitat amb aquesta casa, construïda a la dècada de 1950. En realitat el forn pertanyia al mas Vilagaià, situat 600 m al nord-oest. Informació oral facilitada per Josep Matamala.

BADIA, Josep M (2016). "Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 204.