Forn dels Barrals
Pallejà

Camí del cementiri nou.
    Emplaçament
    Passat el cementiri, uns 200 m al nord. Al costat dret del camí, uns 60 m a ponent de la línia del ferrocarril.
    48

41.432861658933
    1.9926907407409
    415840
    4587300
    08157 - 52
    1898
    Interior parcialment ensulsiat.
    Codi 368 de la wikipedra
    08156A001000050000FF
    Ainhoa Pancorbo Picó

Edifici construït aprofitant el marge del camí. La part frontal és un mur de pedra menuda i mitjana lligada amb morter de calç. Presenta una primera entrada de forma trapezoïdal d'1,5 m d'alçària amb marc arrebossat de morter on es pot veure una data "1898" amb porta de xapa de ferro caiguda cap a l'interior amb unes inicials resseguides amb forats que semblen una B i una C. A dins es pot veure un primer arc amb volta de maó en bon estat i, al fons, un altre arc, també amb volta de maó. No es pot accedir a veure la cambra, perquè està enderrocat el sostre o es va omplir de terra expressament per la seva conservació.

Al seu voltant hi ha la vegetació que correspon a la zona; a sobre mateix del vertical al sostre hi ha pins de 20-30 anys. Segons la informació que va proporcionar el col·laborador del museu, Carles Millàs, es deia forn dels Barrals. Era rajoleria i forn de calç. (Extret d'Emili Santiago, forn 368 de la wikipedra).

Existeix documentació que ja des del s. XVII ens parla de l'existència de forns de guix i calç al municipi. Segons es diu, les pedres de calç viva (òxid de calci), eren portades directament amb carros des dels forns a Molins de Rei a les darreries del s. XIX, ja construït el ferrocarril, per transportar-les a Barcelona. Hi treballaven una quarantena de carros i a Pallejà mateix funcionaven quatre forns.

- CABANA ET ALLI (2004). Ciments Molins, 75 anys d’història. Barcelona, pp. 15-17.

- Pal·laliana. Butlletí del Museu Municipal de Pallejà (2017), núm. 18, segona època. Pallejà, desembre de 2017.