Forn del Bosc del Nadal
Calonge de Segarra

El Soler
    Es troba situada a peu del camí que arriba al Bosc del Nadal des del sud.

Pràcticament no es conserva cap estructura.
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

Forn de calç situat a peu de camí que ens porta al Bosc del Nadal, es troba en estat de ruïna i ha perdut la seva coberta. Observem les restes dels murs perimetrals, es pot intuir una planta rectangular amb la façana orientada al nord, on es troba la boca del forn, que és amb arc apuntat. El parament del forn està format per pedra de diferents mides, disposada en fileres i lligada amb morter de calç i argamassa. L'interior està ple de sediments i vegetació. És possible que hi hagués una teuleria.
    L'entorn es caracteritza per camps de conreu i bosc.

Nom donat per proximitat de la Masia del Bosc del Nadal.

La construcció del forn es solia fer a l'abric d'un pendent, ja que facilitava el seu procés productiu i sobretot el seu posterior transport. D'altra banda la boca del forn es troba a la part inferior del pendent des d'on era més fàcil l'accés, tant per la càrrega i descàrrega de les pedres com pel seu posterior transport i alimentació del forn.
    Aquestes construccions solen estar ubicades en entorns rurals, junt a una masia. Possiblement aquests forns s'haurien de relacionar amb un ús temporal i de caire esporàdic i concret com seria la construcció o remodelació o fins i tot una intervenció arquitectònica concreta. La manca d'elements materials visibles fa que sigui molt difícil la seva datació, per criteris generals se'ls hi ha atribuït una cronologia a partir del segle XVIII-XIX quan es construeix la casa del Bosc del Nadal.

MARTÍNEZ, M. (2010). Arquitectura rural. Un patrimoni cultural oblidat. (l'exemple de la Conca de Barberà)Valls: Edicions Cossetània.
    MORA, J. (coord.) (2003). L'arquitectura dels oficis: 3r Curset d'Estiu d'Arquitectura Popular, Segarra-Urgell, del 5 al 9 d'agost de 2002. Ed. Pagès, Lleida 2003