Forn de pega de cal Batlle
Sant Mateu de Bages

Masia de cal Batlle. Demarcació de Mejà
    Carretera de Salo (BV-3002) al km. 6,1 trencall sud, a pocs metres.

La part de l'olla (davantera) es troba malmesa
    Jordi Piñero Subirana

Forn de pega que es troba uns 20 m al sud-est de la casa de Cal Batlle (Mejà) i que fou construït a la dècada de 1960 pel que aleshores era el propietari de la casa, el pegaire Isidre Tarrés. Es troba, com és habitual, en un terreny amb pendent i segueix la tipologia clàssica. A la part superior hi ha el pou, que consisteix en un forat cilíndric excavat al terra. En aquest recipient és on es tirava la teia (fusta resinosa provinent del cor de l'arbre) i s'hi aplicava el foc per escalfar-la. Al seu davant i a un nivell inferior, en un marge de pedra seca, hi havia l'olla, de la qual en queda un esvoranc. Els dos recipients tenien un forat que els comunicava per la part baixa i que és per on s'escolava el quitrà fruit de la combustió de la teia. A l'olla s'hi feia la segona cocció, en aquest cas del quitrà.

Informació oral facilitada per Isidre Dalmases

La casa de cal Batlle fou construïda pels propietaris del mas el Puig, molt proper, i originàriament era un hostal. L'any 1964 Miquel Dalmases Company i la seva família en van marxar per traslladar-se a la colònia Valls. La casa de cal Batlle fou venuda a Isidre Tarrés, que era pegaire i construí al costat de la casa el forn de pega. Isidre era de l'Alzina d'Alinyà i portava el forn de pega del Semís i en tenia d'altres a la zona de Matamargó. Però per problemes de salut el forn de cal batlle només el va poder fer funcionar uns cinc anys. Isidre Tarrés era acordionista i tocava en les festes populars i en els balls de cascavells. El seu fill, també anomenat Isidre Tarrés, va seguir la tradició d'acordionista i encara s'hi va dedicar més plenament. L'any 1999 Isidre Dalmases Badrenes, fill de l'anterior propietari Miquel Dalmases, va voler recuperar la casa dels seus pares i avis i va comprar cal Batlle. Actualment hi està fent obres de rehabilitació.

L'Arada Cooperativa, Memòria i paisatge a Sant Mateu de Bages (fullet), p. 12