Forn de Pega
Castellfollit del Boix

Collet dels Morts. Est de Fontanelles
    Emplaçament
    Castellfollit a Fontanelles fins el Collet dels Morts. A la bifurcació agafar el camí de la dreta, a la zona boscosa de l’esquerra abans d’arribar a la següent bifurcació.
    605

41.69213
    1.71707
    393239
    4616390
    08059 - 377
    Cobert de vegetació i utilitzat com abocador
    08058A007000010000PX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El forn de pega es troba situat a peu del camí que mena des del Collet dels Morts al Corral del Pla. Es tracta d’ una estructura de planta circular i en forma d’embut retallada al terreny natural i recoberta per un mur de pedra irregular rejuntada amb argila de 2 metres de diàmetre interior.

Aquest tipus d’elements es troben situats en una petita elevació amb desnivell ja que requereix una pendent entre el forn pròpiament dit i la olla, clot on es recull la pega. A l’interior es col·locava la fusta estellada i es col·locava de manera vertical de l’exterior cap a l’interior. Un cop col·locades es cobrien amb escorça i s’encenia el foc a la part superior, a l’escorça. D’aquesta manera tota la fusta es cremava lentament i s’obtenia la destil·lació de la teia, el líquid de pega que mitjançant una canal anava a parar a la olla on es recollia. Aquest procés tenia una durada aproximada d’un dia sencer.