FORN DE LA BAUMA
Avià

Camí de La Riereta a Cal Saboia, Clarà. 08610 AVIÀ
    Al camí que porta del Molí de la Riereta a Cal Saboia.

BPU. POUM Avià, DOGC 12/07/2011
    María del Agua Cortés Elía

Forn de teules i maons situat a un marge entre un camp de cultiu i el camí que porta del Molí de la Riereta a Cal Saboia de L'Espunyola. Es troba tapat per esbarzers i quasi no es distingeix. Té dues boques obertes en una paret de pedra barrejada i formant dos arcs amb carreus ben tallats. Des de la boca es distingeixen dues cambres cobertes amb volta i separades per un mur. Deuen tenir una profunditat de quasi dos metres i uns dos metres de llarg per un i mig d'ample cada cambra. L'interior és bastant net, tot i que acumula runa. Als camps dels entorns es troben moltes restes de teules.

Es troba en el límit del terme d'Avià amb L'Espunyola.

Per l'estructura constructiva del forn deduïm que és tracta d'una obra de finals del segle XVIII o inicis del XIX, ja que aprofita els marges per accentuar el desnivell de la cambra. Tot i l'estructura del forn no tenim notícia de que es tractés d'un forn important, més aviat seria de tipus comunitari, utilitzat en les obres de les cases dels entorns: la Riereta, el Molí, la Bauma i cal Saboia. Tot i que no es distingeix clarament des de l'exterior, l'interior de les cambres es conserva en bon estat.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995). L'arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages.