Forn de guix de Vilagaià
Gaià

  Bages
  Sector sud-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra. de Galera (BV-4402), al km. 0,1 camí en direcció nord-est uns 1400 m i camí N-W 100 m
  429

  Coordenades:

  41.9056
  1.90458
  409145
  4639875
  Número de fitxa
  08090 - 242
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A001000500000YI
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Possible forn de guix, emplaçat uns 300 m al nord-oest de la masia de Vilagaià. Es troba en un terreny amb pendent, a la falda d'un coster, i tan sols és visible a l'exterior pel petit forat o boca del forn. Al seu interior es conserva la fogaina del forn, que consisteix en una cavitat excavada al terra de planta circular i que es va estrenyent a la part superior, acabada en una mena de cúpula. Les parets interiors són revestides amb pedra. La cavitat té una fondària d'uns 70 cm i un diàmetre màxim d'uns 2 metres. La boca del forn és un forat simple en un lateral a la part superior. Al seu damunt el terreny fa una mena de túmul, no sabem si natural o artificial. En aquesta part és on hi hauria d'haver l'espai anomenat càrrega, on s'hi abocaven les pedres de guix que se sotmetien al procés de cocció per tal d'extreure'n el guix depurat. Habitualment l'espai de la fogaina es cobria amb una volta de pedra que suportava aquesta càrrega. En aquest cas no sabem exactament com acabava el forn a la part superior, ja que l'estat actual deu ser fruit de la colmatació o de l'erosió natural a conseqüència del seu abandonament.
  Segons la tradició oral aquest era un forn de guix. Els forns de guix són semblants als forns de calç però molt menys freqüents i d'una tipologia més diversa. Al Bages els més ben estudiats són els de la zona de les Guixeres, a Súria, que van estar en actiu entre els segles XVIII i XX.

  Informació facilitada per Ramon M. Vila Casals

  http://www.xtec.cat/~jgirabal/materialsgeolo/fornsguix.pdf (Camp d'Aprenentatge del Bages. Aprofitament dels materials geològics. 4.2 Els forns de guix tradicionals)