Forn de Guix
Copons

Prop de la Rasa del Bel, a les Muntanyes de les Vinyes

Abandonat
    P. Barbado. OPC

Forn de guix de planta rectangular, 4 x 3 m, que encara conserva bona part de l'estructura original. L'obra està feta amb maçoneria i, el marc de la seva obertura està composta per maons. La zona on es troba el forn és rica en guix, i segurament formava part d'una petita guixera.

Al seu costat hi ha una petita barraca de vinya que possiblement tenia relació amb el forn de guix.

A Catalunya bona part de les formacions terciàries i triàsiques que ocupen gairebé la totalitat de la Depresió Central, la Serralada Transversal, i les extensions properes a elles; van ser creades per materials dipositats en un mar comprès entre el Pirineu i l'antic Massis Catalano-Balear. A causa del plegament alpí, aquest mar interior va quedar tancat com un gran llac; va ser en aquest moment quan es van anar dipositant, per evaporació i preparació, capes de sals de guixos, com les que hi ha en aquesta petita zona de la Muntanya de les Vinyes. Els forns de guix són elements recarmables exponents de l'arqueologia industrial, ja que es troben al peu de les pedreres prop del lloc d'extracció.