Forn de ginebró de la Codina
Gaià

A la masia de la Codina, al sector nord-est del terme de Gaià
    Carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 7,5 camí a l'oest 100 m

Jordi Piñero Subirana

Forn de ginebra o ginebró emplaçat a la masia de la Codina, a l'esplanada d'entrada de la casa. De forns de ginebró n'hi ha de diferents tipus; en aquest cas es tracta d'un forn fet sobre una roca plana de dimensions força grans (110 per 140 cms). Té la particularitat que consta de dos reguerons circulars en lloc d'un, com és habitual. Així, a la superfície de la pedra s'hi han rebaixat uns canalons que marquen dues formes circulars traspassades al centre per un canaló que conduïa el líquid cap a dues vores de la roca. Al damunt d'aquests canalons s'hi apilonaven les branques de ginebró i les teies per cremar, que eren sostingudes dins d'un bidó que es col·locava invertit, de manera que actuava com una mena de forn. L'oli que destil·lava el ginebró baixava pels canalons i s'escolava per cadascuna de les vores, on hi devia haver un altre canaló per conduir el líquid fins a un recipient que estava situat a una certa distància. De no ser així, l'oli s'hauria inflamat.
    Aquesta roca va ser localitzada en un camp que hi ha uns 100 m al nord de la masia, on ara hi ha una granja. Entorn de 1998 va ser traslladada a la ubicació actual. L'oli de ginebró s'utilitzava sobretot per al bestiar, contra les paparres i per altres dolències, però també amb persones per guarir dels cops o les inflamacions.