Forn de ginebró de cal Simon
Navàs

Bages
    Al costat de la masia de cal Simon. Antiga quadra de Valldeperes, pertanyent a l'antic terme del castell de Castelladral.
    Emplaçament
    Carretera a Cardona (C-55), al km. 57,9 (al polígon La Cort, de Cardona), pista asfaltada en direcció est i després nord-est, uns 2,5 km fins al nucli de Valldeperes, i aquí camí direcció est 200 m.
    463

41.90827
    1.73404
    395005
    4640366
    08141 - 201
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 101.EA (cal Simon, masia). Nivel 3. Parcial. Nivell 4. ambiental / Nivell 6. AEA
    08140A011000230000IB
    Jordi Piñero Subirana

Forn de ginebró excavat a la roca que es troba al costat de la masia de cal Simon. Concretament, uns metres al nord-oest de la casa, en un bloc de roca de superfície inclinada. La tipologia d’aquest forn és la més habitual en aquesta zona, i en trobem exemples pràcticament idèntics per exemple a la necròpolis de cal Garrifes. Consta d’un d’un dipòsit circular excavat a la roca en el qual hi conflueixen dos reguerons que baixen en pendent en forma de “V”. En èpoques més recents aquests forns funcionaven de la següent manera: al damunt dels reguerons s’hi apilonaven les branques de ginebró i les teies per cremar, que eren sostingudes dins d'un bidó que es col·locava invertit, de manera que actuava com una mena de forn. L'oli que destil·lava el ginebró baixava pels canalons i es dipositava en el dipòsit. L’oli de ginebró tenia moltes propietats, i s’utilitzava sobretot per guarir inflamacions en animals, però també en les persones. Aquest tipus de forns encara s’utilitzaven a principis del segle XX.