Forn de ciment
Sant Vicenç de Castellet

Desaparegut
    Sense accés
    Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    María del Agua Cortés Elía / OPC

El que resta del forn es troba al marge dret de la pujada al barri de La Balconada des del Raval de les Roques. Es troba aprofitant un desnivell del terreny, ja que així podia tenir un accés superior i la fogaina a sota. És una estructura feta en pedra, de planta rectangular amb les parets entalussades d'uns cinc metres d'alçada, amb dues boques per la fogaina a la part de baix de la construcció, que formen dues portes d'arc de mig punt que ara es troben tapiades per evitar problemes d'inseguretat. A la plataforma superior de la construcció, per on s'omplia el forn, es poden distingir dues portes d'accés superior que també es troben tapiades. Tot i que estructuralment no és un element destacable, es documenta degut a la singularitat del tipus de forn a la zona.

Aquest forn ja no existeix degut a que va ser enderrocat en urbanitzar-se aquesta zona. Es manté la fitxa com a informació de la seva existència. Estava situat al marge sud de la muntanya de les Roques, pujant a la Balconada, lloc al que li diuen muntanya del Ciment, ben segur que degut a la ubicació d'aquest forn.

Al Llibre de Matrícula Industrial de Sant Vicenç de Castellet (AMSVC), entre els anys 1920 i 1925 surt una fàbrica de calç i ciment amb forn propietat de Josep Calsina Gros. A partir del 1926 el forn ja no treballa, per tant la producció va durar poc temps. Els primer 30 anys del segle XX Sant Vicenç tenia una important indústria a l'entorn de la construcció: ferrers, fusters, picapedrers, fabricants de teules i maons, fabricants de calç i ciment per la construcció. A la cartografia de l'any 1920 surt la fàbrica del ciment. Els anys 1929-30 es comença a explotar la primera pedrera de calcària (caliza), pedra de gran duresa que permet ésser polida i que va obrir noves perspectives a la indústria de la pedra. Semblant al marbre un cop polida. Aquesta primera pedrera anomenada "del Caliç" o la Planelleta, estava entre les propietats del Padró i el Grau i va ser iniciada per Antoni Carné. Aquesta pedra s'utilitzava per fer calç i ciment als forns destinats a aquest fi cremant la pedra durant moltes hores.