Forn de Can Pericas
Cànoves i Samalús

L'exposició a la intempèrie en pot malmetre la seva conservació.
    POUM - Zona arqueològica (1, jaciment)
    Sí. CC.AA núm. 1858
    Marc Guàrdia i Llorens

Restes d'un forn ceràmic, atribuït a època ibero-romana. Es conserva gairebé sencera la graella, així com la cambra de combustió. Presenta una forma gairebé quadrada, de 200 x 180 centímetres. La graella està formada per un conjunt de 34 fumeroles rectangulars, mancant-ne tan sols una respecte del plantejament original. Estan alineades en 5 fileres, de 7 fumeroles cadascuna. Singularment la cambra no presenta cap suport de sustentació de la graella, segurament degut a les petites dimensions del forn. El forn segueix una orientació NW-SE, amb la boca de la cambra orientada al sud-est.

Ubicació propera a un torrent, com és habitual en aquest tipus d'estructures.

Primera referència d'Antoni Gallardo, el fill del qual localitzà el forn (ca. 1938).

ALMAGRO, M., SERRA RÀFOLS, J.i COLOMINAS, J. (1945): Carta arqueológica de España. Vol. II, Barcelona-Madrid.
    ARXÉ I GÁLVEZ, J. (1990): "L'arqueologia a l'àrea del Montseny. Evolució del poblament a l'antiguitat", Monografies del Montseny, núm. 5, Viladrau, pàgs. 145-169.
    GALLARDO, A. (1938): Del Mogent al Pla de la Calma. Barcelona.
    RIU BARRERA, E. (2000): "Vestigis arqueològics i edificis històrics als termes de Cànoves i Samalús", Monografies del Montseny, núm. 15, Viladrau, pàgs. 57-69.