Forn de calç del Serrat de Viranes
Gaià

Al Serrat de Viranes, al sector sud-est del terme de Gaià
    Del Coll de Comadoms camí en direcció sud-oest uns 500 m i pujar coster amunt uns 50 m

Jordi Piñero Subirana

Forn de calç que es conserva en molt bon estat, emplaçat en un coster del Serrat de Viranes, uns 500 m al sud-oest de la masia de Coll de Comadoms, en una zona actualment poblada per bosc de pins. El forn, que segueix la tipologia habitual, consisteix en un forat més o menys cilíndric excavat al sòl natural. Mesura uns 2,30 m de diàmetre i té una profunditat d'uns 3 metres aproximadament. Aquí és on es dipositava la pedra calcària junt amb els feixos de llenya per cremar. L'interior del pou té restes d'una mena de revestiment que és fruit de la mateixa combustió.
    Aquest forn estava dins de la propietat del Coll de Comadoms, i les persones grans no recorden haver-lo vist funcionar mai.

Informació oral facilitada per Josep Font i Josep Matamala