Forn de calç del Salt del Bou
Vallirana

Torrent del Salt del Bou - Can Bogunyà
    Al marge dret del PR-C 163 a la Penya del Moro, a pocs metres de la font del Salt del Bou

L'estructura està seccionada.
    Adriana Geladó Prat

Restes d'un forn de calç simple excavat en el talús del camí. L'estructura està completament seccionada, afectant sobretot la part de la boca d'entrada. Tot i això és de planta circular. S'observen les parets rubefactades per l'acció del foc. A la part inferior es conserva una obertura d'arc de mig punt probablement utilitzada pel foc.

Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana (FC019).

Aquests forns estaven destinats a l'obtenció de calç mitjançant la combustió a altes temperatures de la pedra calcària de la zona. Podien ser d'un sol ús o bé permanents, i podien estar excavats en un talús del terreny o construïts en un terreny pla. La calç s'utilitzava per a la construcció (morter de calç) i la vinya (esterilització de plagues), entre d'altres usos (desinfecció de l'aigua, tractament de les pells dels animals…). Aquest forn extreïa la pedra d'una pedrera situada prop del torrent de sota la font del Salt del Bou (no ha estat localitzada). Es tractava d'una de les primeres pedreres amb forn del terme de Vallirana.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 94. Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://webfacil.tinet.cat/manelmar/7289 (Consulta: 12-04-2017). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 64.