Forn de calç del fondo de Carçosa 3
Castellet i la Gornal

Fondo de Carçosa. Sud-est de Castellet
    Emplaçament
    BV-2115 Km 7,2 direcció Castellet. A la zona boscosa de la dreta seguir el camí del fondo de la Carçosa.
    95

41.25371
    1.66595
    388234
    4567780
    08058 - 343
    Enderrocat i cobert de vegetació
    08057A012000020000YG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Forn de calç situat al fondo de la Plana Riquera. L’estructura del forn es troba excavada en el terreny natural amb la part superior reforçada per un mur de pedra irregular.

Informació i imatges extretes de Josep Miret de la wikipedra.

A mitjan segle XVIII comencen a construir-se els forns de calç, construccions que permetien extreure la calç de les roques calcàries que s’obtenien de les canteres de l’entorn. En molts casos, per una part de la població l’obtenció de la calç era una ocupació complementària a l’activitat econòmica principal. El procés d’obtenció de la calç era llarg ja que podia durar entre un mes i mes i mig. La pedra s’arrencava de l’entorn i es col·locava a l’interior del forn de forma circular, posant la mida més gran a la part inferior i la més petita a la part superior. Un cop s’iniciava la cocció aquesta no es podia parar fins a finalitzar el procés de cocció de la pedra en calç viva. La temperatura que s’assolia pel procés era d’entre 800 ºC i 1000 ºC