Forn de Calç de la Roca
Calonge de Segarra

Calonge de Segarra
    Situat a uns 100 metres a l'est de la Roca. A tocar de la pista de Dusfort a Calonge.

La part superior no es conserva, i la paret davantera està començant a perdre part de la pedra.
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

Forn situat al costat d'un camí, on aprofita el desnivell d'aquest per a la seva ubicació. La cambra de combustió és de planta quadrada i està excavada sobre el terreny natural, amb la part superior reforçada amb pedra irregular disposada horitzontalment i lligada amb fang. La boca està constituïda per una obertura d'arc apuntat pedra. L'interior es troba cobert de vegetació i deixalles.
    Cal esmentar que part del forn, ja es troba colgat en el terreny, i la boca s'està començant a cobrir de terra.

Nom donat per proximitat a la masia de la Roca

L'obtenció de calç i guix va ser durant molts anys una pràctica habitual en aquells indrets on existia pedra calcària per alimentar els forns. La calç tenia moltes més aplicacions que el guix. Així, a part de servir per fer-ne l'argamassa necessària per la construcció, també s'utilitzava per emblanquinar parets, esterilitzar la vinya, adobar les pells, desinfectar l'aigua. El forn es començava a construir fent un clot a la timba o talús si era un terreny en pendent, cosa que era el més normal i desitjable pel calciner.

MORA, J. (coord.) (2003). L'arquitectura dels oficis: 3r Curset d'Estiu d'Arquitectura Popular, Segarra-Urgell, del 5 al 9 d'agost de 2002. Ed. Pagès, Lleida 2003