Forn de Calç
Callús

  Bages
  Camí de Viladelleva.
  Emplaçament
  Situat a ponent del Bosc Gran. A 50 metres a l'oest del camí de Viladelleva. Davant el 7 Pins.

  Coordenades:

  41.80174
  1.79604
  399981
  4628465
  Número de fitxa
  08038-49
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  S.XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Es troba molt deteiorat una paret s'ha enrunat, la vegetació i les inclemencies del temps poden provocar que augmenti la seva degradació sino s'hi actua
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08037A008000030000LO
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Forn de calç de planta circular. D'uns 3,5 metres de diàmetre aproximadament i uns 4 d'alçada. Presenta les parets interiors rubefactades. La part de la graella es troba desapareguda i a simple vista tan sols es pot veure la cambra de combustió. La boca o "preafurnium" es troba desapareguda ja que a la part del marge on s'hauria de trobar està esllavissada. La xemeneia tampoc és visible. La coberta que segurament hauria estat de volta també s'ha esllavissat. Al camí d'accés al forn s'hi troben gran quantitat de fragments de terra rubefactada i maons que formarien part del forn.

  A mitjans del segle XIX no existia pràcticament indústria a Callús o era molt incipient, tan sols es reduïa al molí de Can Cavaller, i a diversos fons d'obra i de calç que produïen teules, rajoles, maons, etc. El de calç es troba a la Tosa que encara a principis del segle XX havia treballat, però en n'hi ha d'altres a Viladelleva. A les propietats del Cortès i Can Gras Vell n'hi ha dos mes. El primer encara havia treballat durant la guerra. A Cal Nenus n'hi havia hagut un altre del qual no en queda cap vestigi i que fou utilitzat fins els anys 50.

  -SALA, LL. SERRA, M. FONS, R. Callús. Història en Imatges. 1950-1975. Editorial Angle. Callús. 1996. Pp. 92