Forn de Cal Massana
Vilada

Teodor miralles 44
    Al peu de la carretera C-26 a l'entrada est del poble.

Martí Picas. INSITU SL

El forn de cal Massana és un forn centenari i generacional establert a Vilada a la casa de cal Massana. L'edifici és de planta rectangular, tot i que originalment sembla que hauria estat quadrangular. L'edifici primigeni respon a un edifici de planta baixa i dos pisos, tot i que actualment en disposa d'un tercer. La posició sobre el vessant del terreny situa el forn a la planta baixa de l'edifici que retalla el terreny a tramuntana i obre pel costat de migdia, permetent que l'entrada a l'establiment comercial i als habitatges sigui a peu pla per la cara nord. Ha estat completament reformat i pintat recentment. La façana principal és orientada al nord, a causa de la presència del pas de la carretera de Berga-Montesquiu, ara C-26. De la façana original, només s'ha preservat la porta d'entrada als habitatges i els dos balcons d'ampit que flanquegen un balcó central al 1r pis. Tots ells amb barana de forja amb motius geomètrics. Sobre la porta, una reixa de forja de ventilació mostra l'any de construcció de la casa (1904). La resta de façanes no mostren cap element destacable, i han quedat força tapades per les successives ampliacions. La coberta a doble vessant disposa el carener d'est-oest paral·lel a la façana principal. A la façana de llevant, s'observa perfectament l'evolució i ampliacions de l'edifici i els dels materials emprats en els paraments (pedra, maons i totxo).

L'obrador i el forn es troben a la planta baixa. Actualment encara preserva en funcionament el forn de llenya original i mobiliari propi de l'activitat de la primera meitat del s. XX. El pa i les coques de forner han gaudit del reconeixement i nomenada a la comarca per part de veïns i visitants des de fa molts anys.

El forn de cal Massana s'inicia l'activitat l'any 1904 en l'emplaçament actual. La vida del forn ha estat intergeneracional succeint-se de pares a fills com a negoci familiar des del seu inici. Actualment segueix el negoci Eduard Cunill Soler, per bé que anteriorment havien estat els forners, Ramon Cunill Soler, Ramon Cunill Ferrer i Ramon Cunill Puig. La família vivien on hi ha cal Massana Vell i allà ja hi feien el pa. Posteriorment, van comprar el terreny on hi ha actualment cal Massana i van fer el forn, la casa i la botiga. L'origen del nom doncs, prové del fet que la família abans s'estaven a cal Massana Vell i amb la construcció de la nova casa es van emportar també el nom. L'activitat inicial del forn ha anat ampliant-se amb la de l'establiment comercial i botiga. Durant la Guerra Civil i postguerra va patir les requises, confiscacions i l'empobriment general de blat, menjar, sabons, etc. (encara és visible l'amagatall de per guardar gènere). L'activitat ha estat principalment al poble, per bé que també se subministrava a altres punts de la comarca. A partir dels anys 2000 el negoci fa un salt obrint algunes botigues en altres poblacions com Berga, Gironella i Ripoll.