Forn de Cal Magines Argençola

Anoia
Clariana
A les afores de Clariana, direcció Jorba. Al darrera de Cal Solé.
500

Coordenades:

41.59181
1.50127
375087
4605542
08008-97
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVIII
Bo
L'estat de conservació és millorable.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08008A004000860000IB
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

En un pati interior de la masia de Cal Magines, situada al costat de Cal Solé a l'indret de Clariana, hi trobem un forn amb la boca a mig punt situada a mitja alçada, i un petit ampit. És troba inserit en una paret feta de petits carreus irregulars, disposats horitzontalment. A l'interior encara s'hi observa la cendra.

Dels molts complements que poden acompanyar a una masia el forn de pa crec que requereix una atenció especial. En un forn se solia coure el pa de varies famílies. Les masies més grans i més allunyades dels pobles solien tenir forn de pa, algunes vegades es tractava de forns comunals. L'origen dels forns de pa pot ser musulmà ja que en alguns indrets se'ls anomena forns morunos. La seva construcció requeria fer una mitja volta de pedra. El foc es feia dins el mateix forn on posteriorment es coïa el pa, escalfant l'interior amb rama encesa que ràpidament s'havia de netejar i treure la cendra per poder coure el pa a l'interior.

MARTIÍNEZ, Manel (2010). Arquitectura rural. Un patrimoni cultural oblidat. (l'exemple de la Conca de Barberà). Valls: Edicions Cossetània.