Forats a la roca de la resclosa i de la passera de les Goles de la Masada
Borredà

IX-X
    IPA nº 3199; CC.AA. nº I013572, IPIC
    Agència Catalana de l'Aigua (ACA, Departament de Medi Ambient, Generalitat de Catalunya)
    C. Sellés, R. Serra, P. Cascante

A l'indret de les Goles de la Masada hi ha un conjunt important de forats circulars excavats a la roca, especialment a l'indret on la riera passa més engorjada. Alguns d'aquests forats semblen haver suportat i encaixat una passera o palanca de fusta justament al punt on el gorg és més alt. Altres forats semblen correspondre als encaixos d'una vella resclosa de fusta alt-medieval i fins i tot dues recloses que, com el cas de l'hipotètic molí fariner del Pont de Roma deuria aprofitar l'aigua de la riera per a moure les moles que s'aixoplugaven en un petit casal moliner, del qual no es tenen testimonis materials.

La riera de Merlès, anomenada a l'alta edat mitjana riu "Azest" o "Adest" era el límit geogràfic entre els comtats de Berga i d'Osona i també el límit entre el bisbat d' Urgell i el de Vic. Aquesta fou una de les zones que es va repoblar als s. X i on el monestir de Sta. Maria de Ripoll hi tenia importants dominis. Els forats de la roca semblen correspondre a un dels molts molins alt-medievals que es van construir al peu del riu Merlès a finals del s. IX i començaments del XX.

BOLOS MASCLANS, J. (1985:143-144). Resclosa propera a la casa del Pont de Roma, a "Catalunya Romànica. XII. El Berguedà", Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona.
    BOLÓS i M.FABREGAS, J. (1982: 556-568). "Els molins de la conca mitjana del Llobregat.1. Introducció", a "Quaderns d'Estudis medievals" núm. 9, Barcelona, setembre.
    VV.AA.(1990: 87). Borredà, Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit, Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.