Forat de Patates de Cal Ramon Vallcebre

Berguedà
Cal Ramon

Coordenades:

42.20615
1.82103
402676
4673338
08293-196
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XIX
Regular
Inexistent
Obert
Sense ús
Privada
08293A00400138
OPC - María del Agua Cortés Elía

Forat de patates integrat en la paret de pedra seca al costat de la pista entre Cal Ramon i Cal Negre. El forat és petit i poc profund. Llinda de pedra plana de 90x10cm. La paret està fet amb pedres i blocs de grans dimensions sense gaire ordre. Zona de camps cultivats i de marges de pedra seca prop del nucli de Vallcebre. Accés fàcil a peu per un corriol que surt al costat de Cal Massana (Maçana segons alguns mapes) prop de l'esgésia de Santa Maria.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.