Foradades de la Soleia
Matadepera

Camí de la Font Soleia
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

Les Foradades de la Soleia, anomenades també els Forats de les Àligues són dues cavitats de les moltes que es poden localitzar penjades al bell mig dels roquissars de la muntanya de Sant Llorenç del Munt. L’accés només es pot fer amb cordes.

Estan situades en els cingles del camí de la Font Soleia, a la Paret Gran, entre la Font de l’Àliga o de les Àligues i la Font del Raig. S’identifiquen fàcilment perquè a la boca d’una de les dues cavitats hi ha una alzina morta. La galeria té uns 4’5 m de fondària.

En un dels blocs de referència sobre Sant Llorenç del Munt,  (https://trailsantllorenc.blogspot.com/search?q=Soleia#.YI-_arXHyUl) s’esmenta que segons testimonis en aquesta cavitat, fa anys, hi hauria fet el niu una parella d’àligues, tot i que posteriorment hi ha accedit biòlegs del Parc Natural sense que hagin pogut comprovar la veracitat de les informacions.

Els abrics, avencs, coves, balmes i formacions geològiques es troben dins l’àrea de protecció del Parc Natural i inclosos en l’Inventari d’espais d’interès geològic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya des de 1999. “L’IEIGC és una selecció d’afloraments i llocs d’interès geològic que en conjunt testimonien l’evolució geològica del territori català que cal preservar com a patrimoni geològic”. Sant Llorenç del Munt està situat a la Conca de l’Ebre, amb el número 223 “Sant Llorenç i l’Obac”

Pels volts de l’any 1987 Xavier Badiella i Miquel Àngel Martínez (SIS-CET), batejaren l’indret com a Foradades de la Soleia i accediren al seu interior, realitzant una topografia (25 d’agost de 1987).

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.