Foradada del Ginebral
Rellinars

Serra del Ginebral

Formació de conglomerat fràgil
    Marc Malgosa Montserrat. Centre Excursionista de Rellinars

Formació geològica singular. Es tracta d’un bloc de roca de conglomerat compacte del que l’efecte erosiu de la pluja ha anat buidant la seva part inferior, de conglomerat més fràgil, formant un forat i deixant el bloc de conglomerat més dur i resistent encavalcat damunt un altre pilar de formació similar, formant aquesta roca foradada.

El forat de la roca és de forma irregular, i té unes mides aproximades de 1,5 metres d’alçada per 1,2mt d’amplada.

Per la seva ubicació en el carener de la Serra del Ginebral i proximitat al mas del mateix nom s’escull aquest topònim de la Foradada del Ginebral.

S’hi accedeix des de la pista que va de Coll Gipó al Ginebral, just a la cruïlla, prenent un corriol força empinat que puja per la carena del Ginebral, a uns 150mt de distància.

Molt probablement aquesta roca foradada es degué formar durant l’episodi excepcional de pluges del temporal Glòria, entre el 19 i el 23 de gener de 2020, amb el que es varen recollir prop de 160 l/m2 a l’estació meteorològica de Rellinars. De la mateixa manera, és de preveure que en futurs episodis de pluja, l’erosió buidi també la part inferior del pilar que sosté aquesta roca encavalcada i acabi caient.

Preguntat diversos testimonis locals, no tenim constància que ningú conegués de l’existència d’aquesta roca foradada anteriorment, per la qual cosa, donada la seva singularitat i fàcil accés, hem arribat a la conclusió de que es va formar durant aquest episodi de pluja tan excepcional, erosionant molt intensament aquest feble conglomerat i formant-se així aquest forat a la roca. S’han detectat altres modificacions geològiques en el terme municipal  durant aquest episodi excepcional.