Fonts de la Guitarra
Rupit i Pruit

Torrent Mal
    Al marge del torrent, sota La Fontana

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Conjunt de dues fonts situades al marge de llevant del torrent Mal, en una esplanada ombrejada sota la finca de La Fontana. S’hi accedeix mitjançant un camí paral·lel al torrent, que neix a l’encreument del camí de La Fontana amb el torrent. L’espai està delimitat entre el camí i el torrent, i està distribuït en dos nivells. Al nivell superior hi ha una sèrie de taules amb bancs de pedra per l’esbarjo i, destaca, un banc corregut de pedra adossat al marge del camí. En el nivell inferior, al que s’accedeix mitjançant unes escales de pedra, s’hi ubiquen les dues fonts. Ambdues estan delimitades per bancs correguts de pedra que, al mateix temps, delimiten també l’espai. La font més petita brolla als peus d’una roca mitjançant un forat. L’aigua cau dins d’una pica de pedra quadrada situada al nivell del sòl. L’altre font, de dimensions més grans, està formada per una estructura rectangular bastida amb carreus de pedra ben escairats i rematada amb una coberta de dues aigües amb el carener motllurat. L’aigua brolla mitjançant un tub de ferro encastat a la part inferior de l’estructura i cau a l’interior d’una pica quadrada situada al nivell del sòl. Pel que fa a la riera, cal dir que s’hi ubiquen una successió de basses de planta irregular allargassada, que estan delimitades amb murs de pedra. A l’extrem de tramuntana de l’esplanada, el torrent està canalitzat. L’entorn de les fonts és ombrívol, enmig d'un bosc de faigs, roures, trèmols i pins.

A uns 70 metres al nord, en el mateix torrent, hi ha una caseta de planta rectangular amb teulada de dos vessants, que compta amb obertures emmarcades amb maons.

La font està integrada dins de l’itinerari de les fonts de Rupit, degudament senyalitzat.

La font de la Guitarra forma part de la propietat de La Fontana, que està situada al pla de Corriol, damunt de la font. A principis del segle XX, la família Fontana de Barcelona, que estiuejava a la seva casa de Pruit, va condicionar la zona on es troben les fonts, habilitant les basses naturals per al bany. Uns anys més tard van instal·lar les taules de pedra sota l’ombra del platanar, per fer berenars.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 500.