Font Xica
Santa Eugènia de Berga

Nucli de Santa Eugènia
    A tocar el camí ral de Vilalleons, baixant Pl. Montseny. 08507 Santa Eugènia de Berga.

XIV-XVIII
    Bo
    Presència d'humitat provocada pels esquitxos que provoca l'aigua que cau per la resclosa i la manca d'uns esglaons que facilitin l'accés fa que aquest sigui perillós i pugui ocasionar la caiguda d'algun visitant.
    Ajuntament de Santa Eugènia. Plaça Major, n.1. 08507 Santa Eugènia de Berga.
    Anna M. Gómez Bach

Font excavada a la pedra viva, que emana aigua per mitjà d'un tub de ferro. No existeix cap aixeta que serveixi per regular la sortida. A prop de la font hi ha un desaigüa d'uralita. La font és a tocar del torrent de Santa Eugènia, davant els horts de Penedes. S'hi pot anar pel camí ral de Vilalleons i des del carrer del Raguer passant pels horts del rector. La font és a la vora del rec, abans de passar un pont que el travessa.

Vegetació de pollancres, soguer, heures i ortigues. A l'entorn hi ha una resclosa, una palanca, la font Rodona i el rec que porta l'aigua als horts que hi ha a tocar del torrent de Santa Eugènia.

La font és a tocar d'una paret seca, testimoni de l'existència d'uns possibles banys àrabs en aquest paratge. La font sempre raja i la gent de Santa Eugènia hi van a buscar aigua. A prop hi ha altres elements culturals: la resclosa, una palanca, la Font Rodona i el rec que porta aigua als horts que hi ha a tocar el torrent de Santa Eugènia.

DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit. GRUP DE DEFENSA DEL TER. (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Ed. Eumo. Vic: 207.