Font Xaleta
Vallcebre

Vallcebre

Consolidat 2015
    OPC - María del Agua Cortés Elía

Font i dipòsit d'aigua. Al límit del nucli del poble de Vallcebre a la banda est, al costat dels primers horts i camps.

Se sap poc de la història de la font. Basicament es tracta d'una surgencia que sovint s'eixuga. Aprofitant la penya, s'havia acondicionat la font amb una construcció de pedra calcària, pedra tosca, trossos de teula i morter. Es va aconseguir així un dipòsit d'aigua, protegit del sol i evitant l'evaporació. A la pedra grossa que forma part de la paret de davant, hi ha dos forats, un de més gran arran de terra i un de més petit a mig alçada. El forat gran podia ser tapat per permetre que el dipòsit s'ompli. El forat petit funcionava com un sobreexidor. Al davant de la font es va construir un safareig petit per rentar roba. Fonts orals de la gent gran del poble de Vallcebre.