Font (sot de les Mines)
El Brull

La Castanya
    Uns 600 m en línia recta al SO del Vilar.

Ha estat restaurada i el seu estat de conservació és bo.
    Marc Cucurella Pinilla

Font situada al sot o torrent de les Mines, a uns 710 m d'altitud. Consta d'una paret vertical, feta de carreus irregulars de pedra i ciment, que talla el talús de la muntanya. Aquesta paret fa uns quatre metres de llargada per tres d'alçada aproximadament. Al bell mig hi ha un broc metàl·lic de secció circular d'uns 6 cm de diàmetre, tot i que l'aigua raja per tot arreu menys per aquest broc. A terra, l'aigua és recollida per una pica perfectament cúbica feta també de carreus i ciment que té uns 70 cm de costat.

Es troba en una zona amb molta pendent on s'han construint uns graons fets de pedra per facilitar-ne l'accés. És una zona també molt humida i amb abundant vegetació.

La orografia de la zona fa que ens trobem amb una abundància de torrents i fonts en tot el terme municipal.

ILLA, Faustí (1990). "Quaranta anys d'aplecs a Matagalls i millores fetes al Montseny" a "Monografies del Montseny", n.5. Associació d'Amics del Montseny.