Font Nova
Rupit i Pruit

Carrer de la Barbacana, 42
    A l'entrada del nucli urbà de Rupit

Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Font urbana situada davant dels horts del molí d’en Marandes i integrada dins del marge de tramuntana del carrer de la Barbacana. Està bastida amb carreus de pedra ben escairats i pedra sense treballar utilitzada per regularitzar el parament. És força probable que un dels carreus centrals estigui gravat amb l’any 1739, tot i que el seu mal estat de conservació no permet assegurar-ho. Compta amb una coberta de lloses de pedra planes de dues vessants i presenta una obertura rectangular situada a la part superior del parament, tancada amb una portella de ferro. L’aixeta metàl·lica, que és de botó, està encastada a la part inferior del parament. La pica, de planta circular, està integrada dins d’una gran llosa de pedra recolzada damunt d’un pedrís, que està situat damunt d’una plataforma de pedra. Al costat de l’estructura hi ha una gran pica de pedra disposada a mode d’abeurador, que s’omple amb l’aigua que emana d’un brollador de pedra encastat al parament. A la part posterior hi ha un dipòsit bastit amb pedra escairada. L’aigua desguaça cap al rec que passa en paral·lel al carrer en direcció al torrent Mal.

Antigament, a la font hi abeuraven els animals de bast. S’alimentava amb l’aigua d’una petita font que estava situada un troç més amunt, i que naixia sota d’unes penyes. Tot i això, a finals dels anys 80 del segle XX, la font estava regada amb l’aigua sobrant de la font del Saltiri que, sortint de la font del Coll del Castell i passant per sota de can Calau, s’emmagatzemava en uns dipòsits des d’on es repartia a les altres fonts del nucli urbà.