Font i safareig del Comú
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  C. de l'Escorxador, cantonada amb C/Major
  Emplaçament
  El Comú, al nucli urbà dels Hostalets de Pierola.
  350 m

  Coordenades:

  41.53492
  1.77147
  397518
  4598870
  Número de fitxa
  08162 - 86
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1903
  Estat de conservació
  Regular
  Faltaria manteniment i neteja. Alguns elements han estat objecte d'actes vandàlics.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament dels Hostalets de Pierola.
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell. Francesc Valls

  El Comú és una zona d'ús públic. L'entorn presenta una forma allargassada on s'hi entra pel Carrer Major a través de dues columnes modernistes de maó vist, a darrera d'aquestes hi ha la popular Font del Comú o Font de la Bomba, renom que va adquirir degut a que en els seus inicis la font tenia una bomba accionada a mà per elevar l'aigua del pou excavat a l'altra banda del carrer. Seguit de la font hi trobem el Passeig del Comú, ombrejat per una dotzena d'acàcies. I finalment hi trobem el Safareig Públic del Comú, gran estructura circular amb molta cabuda d'aigua, on les dones del poble hi rentaven la roba abans de l'arribada i generalització de l'aigua corrent domèstica. El safareig s'omplia amb aigua provinent de la Font del Comú i
  de la mina de Cal Figueres, que es diu que començava al pou de la casa de Cal Martri, al carrer Isidre Vallès, i s'adreçava vers on hi havia el trull per extreure l'oli de les olives, continuava cap al carrer del Trull i, finalment, desguassava al safareig. L'any 1995 s'inaugurà una rehabilitació del conjunt. Més avall, hi havien els Horts de Cal Figueres o del Comú, que es regaven amb l'aigua de la Mina de Cal Figueres i amb les escorrenties del Safareig.

  Abans de la construcció del cèntric Safareig del Comú, les dones del poble havien d'anar a fer la bugada en els safareigs que existien dispersos per les afores del nucli urbà. El Comú és una zona d'ús públic construïda a inicis del segle XX (concretament el 1903) per l'Ajuntament d'aquells temps. Als seus inicis, la Font del Comú tenia una bomba accionada a mà per elevar l'aigua del pou. Diu la tradició popular que les dones passaven moltes hores al safareig i que s'hi parlava de tot, de manera que un bon dia unes rentadores van acabar esbatussant-se amb els picadors de rentar. Una restauració de l'any 1995 ha reconvertit el safareig en una mena de placeta tancada, amb una font ornamental a l'espai ocupat antigament per l'aigua.

  ANÒNIM (2008): "La Font del Comú", L' Hostal, 2, Hostalets de Pierola, p. 15.
  AA.VV. (2006): Els meus records, Ajuntament dels Hostalets de Pierola, p. 101-105.
  SALLÉS PORTET, M. Rosa (2007): L'ahir i l'avui del nostre poble Els Hostalets de Pierola, Els Hostalets de Pierola, p. 64-65.